De Bijentuin Bee-Happy

De Bijentuin Bee-Happy is 5 jaar geleden ontstaan door 2 tuinders van VTV Pomona die zich om het welzijn en populatie van de bijen zorgen maakten.

Een praktisch onverkoopbaar bouwval werd omgetoverd tot een prachtige locatie waar 6 tot 9  eigen bijenvolken onze bloemen en planten bestuiven met als bijkomend voordeel dat deze meer vruchten dragen.

Het project gaat dieper.
Samen met een ervaren Imker die 3 van onze tuinders heeft opleidt tot volwaardig imker en die inmiddels geslaagd zijn voor het examen, proberen wij hier om de bijen Varroa resistent te krijgen.
Varroa is een mijt die zich in de broedkamers van een bijenvolk nestelt en daar enorme verwoestingen aanricht in de bijenpopulatie.
Varroa is samen met bestrijdingsmiddelen én eenzijdige voeding een van de oorzaken dat het zo slecht gaat met de bijenpopulatie.

Daarom zijn wij blij dat onze vereniging duizenden zachtaardige Carnica bijen heeft rondvliegen.
Een schone taak voor de imkers is deze bijen ook zachtaardig te houden en te voorkomen dat de volken gaan zwermen.
Het kan dus ook zomaar gebeuren dat u een aantal in wit geklede marsmannetjes spot op ons park. 

Het zachtaardig houden van onze bijen is een hele leuke bezigheid. Elk bijenvolk heeft zo haar karakter, maar van de meest zachtaardigste bijenvolkjes sparen wij de mannetjes (Darren) en de Bitches voeren wij op aan de vogels.  Als er voorafgaand van het zwermseizoen ‘afleggers gemaakt’ moeten worden (wij splitsen dan het volk in tweeën, moet er in een volk een nieuwe koningin gemaakt gaan worden). Deze koningin wordt uiteindelijk bevrucht door de mannelijke bijen. De eigenschappen van deze Darren bepalen voor een heel groot deel de eigenschappen van het toekomstige volk. Zo houden wij zachtaardige bijen op ons complex (hoewel die vlak voor een onweersbui ALTIJD chagrijnig zijn)