Vogelpraat van Meester Henk

Mijn lievelingsvogel : Het goudhaantje.

Ik heb hem voor het eerst op Pomona in de winter gezien en ik kende het vogeltje helemaal niet. Hij is zo klein, ik dacht dat het winterkoninkje die hier is afgebeeld het kleinste vogeltje was, maar het goudhaantje is nog kleiner en zo leuk met dat gele streepje op zijn kop. Net of die voor indiaantje gaat spelen.

Er is nog een mooiere variant: het vuurgoudhaantje maar die heb ik nog nooit gezien. De goudhaan zit vaak in naaldbomen en die hebben plenty op pomona. Deze foto is gemaakt in mijn eigen tuin. Sowieso hebben we veel vogels omdat we ook veel verschillende bomen en struiken hebben. De komende tijd ga ik jullie elke keer deelgenoot maken van een waarneming. Maar verder over het goudhaantje. Hij zingt en maakt als roep een soort twiet geluid net als de staartmees die je ook veel ziet op ons dorp.

De Staartmees

De foto van staartmees is gemaakt in de tuin van Ewout en Ted, maar je ziet ze overal vliegen. Meestal in groepjes in tegenstelling tot de Goudhaan die ik vaak alleen zie. Eén keer zag ik kleintjes dus hij zal toch ergens een nestje hebben. Houd me op de hoogte wat u ziet en geef het door. Leuk om te delen met elkaar. Wist u dat Mo van Wilma een ijsvogel heeft gezien. Ook die vliegt af en toe over Pomona Nog genoeg om over te schrijven en te laten zien. Volgende keer iets over de spechten die op Pomona rondvliegen

De specht.

Een prachtige vogel met een rood achterwerk en te herkennen aan zijn roep en natuurlijk zijn gehamer in de bomen. Ze vliegen veel rond bij ons. Maar we worden ook toe gelachen door de groene specht. Die heb ik helaas nog niet op de foto kunnen krijgen. Die heeft een totaal andere roep als de bonte specht. De groene specht lacht namelijk. Die kun je ook op de grond waarnemen en de kleine, middelste, of grote bonte specht zitten altijd in de boom.

De mooiste boom om tegen te hameren, of in te schuilen staat tegenover mij . Op de foto is die goed te zien. Voormalige eigenaar Eric was er trots op en Suleman heeft hem gelukkig laten staan. Je ziet de specht er weinig in, maar toen ik hem zag, had ik gelijk mijn fototoestel in aanslag en heb hem mooi op de foto. De andere foto is gemaakt toen hij in de grote populier zat te hameren naast mijn tuin. Nu de groene specht nog., maar die lacht me alleen maar uit. Soms denk je dat hij een wielewaal is, want het groen zit een beetje tegen geel aan. Dat zou helemaal te gek zijn: Een wielewaal op ons dorp.

De ijsvogel

Ik ben al blij met de ijsvogel die ik deze week samen met Jan van D. in de boom bij de sloot heb zien zitten. Mijn camera liet me alleen in de steek. Het was een verdrietige en toch ook een blije dag, want als je de ijsvogel spot , kan je dag niet meer stuk. Ik had hem zo graag als volgende foto in deze rubriek willen zetten. Wie weet heb ik het komende jaar weer geluk. Houd me op de hoogte. Volgende keer vertel ik ook de zwartkop en de tuinfluiter. Ook waargenomen op Pomona. De ijsvogel voeg ik toch toe omdat hij zo mooi is en ik deze zelf heb gefotografeerd, maar dan in Vijfsluizen waar je ze makkelijker kunt waarnemen achter een wand.

De tjiftjaf

Een nieuw vogelpraat verhaal om het nieuwe seizoen in te luiden. Dat doen onze vogels op pomona ook. Om te beginnen gaan we eerst de tjiftjaf bespreken. Ik noem hem ook wel de Pomoma sound. Je hoort hem continu en als je er op let word je er zelfs een beetje raar van. Kan die niet even een ander geluid maken voor de verandering,. Hij lijkt wel een een plaat die blijft hangen in de groef. En maar doorgaan. Tji tji tji tji tji tji. Hij is ook vernoemt naar het geluid dat hij maakt. Nu kun je hem nog spotten, maar als de blaadjes aan de bomen zitten, zie je hem niet meer, maar je hoort hem nog wel degelijk. Toch is het een mooi vogeltje. Klein maar fijn. En dat daar zoveel geluid uit komt. Dat kunnen meer vogeltjes daarover later nog een andere keer.

De zanglijster

Gelukkig hebben we ook nog een zanglijster op ons dorp. Die zingt of het een lieve lust is. De zanglijster heeft wel vijf riedeltjes en zingt samen met de nagtegaal het allermooist. Als je in de avond, of in de ochtend luistert kan het je niet ontgaan. Hij zit vaak in een boom naast het kantoor,of in de hoge boom van tuinnummer 80. Hij zit vaak in dezelfde boom, dus als je dat weet kun je hem niet missen. De zanglijster lijkt een beetje op de vrouwtjesmerel. Ze zijn even groot, maar hij ziet er echt anders uit. Ik hoor graag of jullie hem al hebben gespot.

De Roodborst 1

Met het begin van het nieuwe seizoen, wordt het ook weer tijd voor een nieuw stukje vogelpraat. Dat het seizoen weer is begonnen, is goed te horen aan de tjiftjaf. Mijn “pomonasound” Deze vogel laat door zijn eentonige geluid goed horen dat hij er is. Een vogel die zich ook goed laat horen dat hij er is is, maar niet weggaat, is de roodborst. Dat is eigenlijk mijn Pomonavriend. Hij, of zij scharrelt altijd altijd rond, terwijl ik bezig ben.. En je hoort hem duidelijk zingen. Ik zeg hij, maar het kan ook een zij zijn. Een vrouwtje zingt namelijk ook. Niet het hele jaar, maar toch: ze zingt. Trouwens het kan best zijn dat mijn vriend toch weggeweest is naar Afrika en zijn Scandinavische neef heeft laten komen, want sommige Roodborstjes blijven en sommige trekken weg en dan komt er een ander voor in de plaats. En wat zitten ze altijd in hun eigen plekje.

De Roodborst 2

Op deze foto zien we een Roodborst die we hebben moeten redden van een touwtje om zijn. of haar nek. Said mijn buurman en Ali kwamen naar me toe om het beestje te bevrijden van een groen draadje om zijn nek. Met veel geduld , een beetje veertjes opblazen en gepriegel hebben wij onze gevederde vriend gered. Is dat niet prachtig! Drie grote kerels die zich bekommeren om zo’n klein beestje. Zorgden we ook zo maar voor mekaar. Ik ben in ieder geval blij dat we onze Roodborst hebben kunnen redden van een verschrikkelijk einde.

De Blauwborst

En wat zou het mooi zijn als we de Blauwborst eens voorbij zagen vliegen. Die heb ik maar een keer gezien en dan bij de oude maas. Die zingt prachtig en komt hier maar even langs en vliegt dan weer door. Maar je weet nooit. Het kan zomaar gebeuren. Nou tot zover mijn eerste praatje voor het seizoen. laten we maar hopen dat we een mooi tuinseizoen krijgen met veel natuur en natuurlijk veel vogels.